GAZETE GÜRSU - Muhtarlık müessesi yerel yönetimin çekirdeğidir, muhtar ise yöre halkının hakkını, hukukunu gözetmek üzere inandığı ve seçerek görevlendirdiği güvenilir kişidir.
Muhtarlığa giden ve sonrasında kat edilecek yol kolay değildir. Özü sözü bir olmayı, insanların dertleriyle dertlenmeyi, deva bulmayı gerektirir. Bir köy muhtarı; köyün suyu, yolu, elektriği gibi temel ihtiyaçların yanında, öğrenciyi de, öğretmeni de, o akşam yiyecek ekmeği olmayan köylüyü de düşünür. Mahallesinde evi yanan bir hemşerisi olan muhtar, sıcak yatağında rahat yatamaz, hasta çocuğu olan bir aileye yardım edemezse huzur bulamaz.
İşte Muhtar yalnızca mahallin genel ve yerel sorunlarının ilgili kuruluşlara iletilmesinden sorumlu kişi değildir, bu görevleriyle birlikte toplumda barışın, huzurun, esenliğin teminatıdır.
Ulu Önder, laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK; 11 Ocak 1923 tarihinde Ankara Hacıbayram Mahallesi muhtar seçiminde Ankara hemşerisi sıfatıyla oy verirken: “Ben birkaç yıl önce memleket ve milletin kurtuluşunun ne şekilde olacağını düşündüğüm zaman en küçük sosyal kurum ve en küçük insan kitlesinden düzenlemeye başlamak gerektiğini bulmuştum.” sözleriyle de muhtarlık müessesesine verdiği önem adına son derece kıymetli ve yol göstericidir.” İfade etti.