A.Ü BİLİMDE VE TEKNOLOJİDE ÇITA YÜKSELTTİ

A.Ü BİLİMDE VE TEKNOLOJİDE ÇITA YÜKSELTTİ

Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, üniversitede TEI’nin uçak motor testleri ve yerli ilaç üretimi ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayacaklarını söyledi.

Haber: HAZAL GÜLTEKİN
Atatürk Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, son bir yıl içerinde yaptıkları çalışmaları basın mensuplarına değerlendirdi. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Logosu taşıma hakkına sahip program sayısını 40’tan 59’a yükselterek ülke genelinde ilk sıraya yerleştiklerini belirten Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, üniversitede TEI’nin uçak motor testleri ve yerli ilaç üretimi ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayacaklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Uygulama Oteli’nde basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Rektör  Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi ve TEl arasında, Türk motorlarının geliştirilmesi için yüzey kaplama ve yüksek irtifa ateşleme sistemlerinin iyileştirilmesi gibi konularda ortak projeler yürütülmesinin kararlaştırıldığını anlattı. Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, TEl tarafından geliştirilen uçak motorlarının Atatürk Üniversitesinde test edileceğini belirterek, böylece  üniversitenin teknik altyapısının ve mühendislik birikiminin Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisine hizmet edeceğini belirtti. Atatürk Üniversitesi’nin ülkenin "Milli Teknoloji Hamlesi" hedeflerine katkı sağlamakla birlikte bölgedeki gençleri teknoloji ve inovasyon alanında destekleyeceklerini açıkladı. 
TÜBİTAK tarafından Atatürk Üniversitesi yerleşkesine kurulacak olan "Erzurum Milli Teknoloji Atölyeleri" binasıyla öncü bir rol üslenileceğini de kaydeden Hacımüftüoğlu, 23 milyon TL bütçesi bulunan projenin 20 milyon TL’sinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edileceğini bildirdi. Projenin tamamlanmasıyla Erzurum’da yılda bin ortaöğretim öğrencisine eğitim verilmesi, 300 öğrencinin atölyelerde yarışmalara hazırlanması hedefleniyor. 
YERLİ İLAÇ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Atatürk Üniversitesi’nin, sağlık bilimleri alanındaki araştırma ve yenilik kapasitesini stratejik bir adımla daha ileriye taşındığını anlatan Hacımüftüoğlu, "Yükseköğretim Kurulu tarafından 6 ay önce değerlendirmeye alınan, 16 Mayıs 2025 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme doğrultusunda üniversite bünyesinde "İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsü kurulmasına karar verildi. Enstitü, yerli ve milli ilaç ile aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırarak ülkemizin sağlık alanındaki dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. 88 kişilik bir ekiple ve kendi laboratuvarlarımızda, ülkemizde hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan 11 ilaç için çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar hem stratejik hem de maliyet açısından önemli. İlk etapta küçük ölçekli üretimle birlikte sonrasında 1 tonluk üretime geçeceğiz" şeklinde konuştu.
ARAŞTIRMA HASTANESİ MODERNLEŞİYOR
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin en yoğun acil sağlık hizmeti veren kurumlarından birisi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, "Bir çok özelliği içerisinde barındıran yeni bir bilgisayarlı tomografi cihazını hizmete sundu. Radyasyon oranı önceki cihazlara göre oldukça düşük olan cihaz, çevre dostu bir teknoloji sunarken, yüksek çözünürlük kapasitesiyle de tanı koyma süreçlerini hızlandırıyor. Hasta tedavisinde kaliteyi artırmak ve cerrahi müdahaleleri daha hassas bir şekilde geliştirmek amacıyla ameliyat mikroskobunu bünyemize kattık. Özellikle göz cerrahisinde bir çok alanda kullanılacak. Bu arada Türkiye’de bir ilk üniversitemizde gerçekleşti ve Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde Temel Diş Hekimliği Bilimleri bölümü açıldı. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve ileri düzey tanı-tedavi süreçlerini desteklemek amacıyla birçok yeni medikal cihazın alımını gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda; 3D TEE özellikli renkli doppler ekokardiyografi sistemi, 4k artroskopi sistemi, histeroskopi ünitesi ve ekipmanlan, impulse osilometrik solunum fonksiyon test sistemi, hedef kontrollü anestezi cihazı, premium düzey anestezi iş istasyonu, renkli doppler ekokardiyografi cihazı, optik koherens tomografi cihazı (OCTA) ve yenidoğan mekanik ventilatör gibi toplamda 39 kalemlik ileri teknoloji tıbbi cihaz envantere dahil edilmiştir. Bu cihazların temini, alanında uzman öğretim üyeleri tarafından yürütülen projeler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca lazer cihazı alımına yönelik proje hazırlıkları da devam etmektedir. Bu yatırımlar, hastanenin akademik ve klinik yetkinliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir. " şeklinde konuştu.



Anahtar Kelimeler: . BİLİMDE TEKNOLOJİDE YÜKSELTTİ