Tarih: 22.03.2022 11:44

Boğaziçi Üniversitesi’nden Afrika’nın kalkınmasına destek

Facebook Twitter Linked-in

Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Avrupa Birliği (AB) projesiyle Gana ve Kenya’da kalkınma süreçleri yerinde incelenerek, Sahra-altı Afrika’nın kalkınmasına destek olunması hedefleniyor.

İSTANBUL (İGFA)- Avrupa Birliği (AB) Horizon 2020 tarafından desteklenen ADAPTED Innovative Training Network (ADAPTED ITN) programı ile aralarında Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı 10 üniversiteden 15 genç araştırmacı, Sahra-altı Afrika’nın kalkınması için doktora düzeyinde çalışmalar yürütecek. 

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu’nun yürütücülüğü ile aynı bölümde doktora öğrencisi Valentine Nandako Masika tarafından Gana ve Kenya’da yapılacak saha araştırmaları sayesinde, iki ülkedeki kalkınma projeleri politik ekoloji açısından incelenecek. Ağın ilk toplantısıysa projenin koordinasyon kurumu olan Almanya Bochum Ruhr Üniversitesi’nde geçen ay yapıldı.

“NİTEKLİ GENÇ ARAŞTIRMACILARIN YETİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu, Marie Skłodowska-Curie kapsamında Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 ITN programının fonladığı geniş kapsamlı projede, beş Avrupa, altı Afrika ile dört kalkınma uygulama ortağı olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Kadirbeyoğlu, bu kapsamda yapılacak doktora çalışmalarının Sahra-altı Afrika’daki yoksulluğa karşı önemli politikaların geliştirilmesini sağlayabileceğini belirtiyor:

“Program Sahra-altı Afrika’da yoksulluğun giderilmesine odaklanırken, doktora düzeyinde nitelikli genç araştırmacıların yetiştirilmesi de amaçlanıyor. Bu kapsamda Avrupa ve Afrika’dan 15 doktora öğrencisi desteklenecek. Kenyalı doktora öğrencimiz Valentine Nandako Masika, AB tarafından desteklenen programla Gana ve Kenya’daki kalkınma projelerini politik ekoloji yaklaşımıyla sahada yapacağı araştırmalarla yerinde inceleyecek. Ayrıca bu iş birliği ile Sorbonne Üniversitesi’nde altı ay araştırma yapma fırsatı da bulacak. Programla öğrencimize aylık gelirin yanı sıra, sahada yapacağı çalışmalar için de destek verilecek.”

“SAHADA YETKİLİLERLE DE GÖRÜŞECEĞİM”

Doktora çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam eden Valentine Nandako Masika ise projenin kendisinin de ülkesi olan Kenya ile birlikte Gana’daki kalkınma süreçlerinin anlaşılması açısından çok önemli bulgular ortaya koyabileceği görüşünde. 

Bu süreçte iki ekonomide çeşitli hükümet yetkilileri, uzman ve sivil toplum temsilcileriyle görüşeceğini de ifade eden Nandako, doktora projesini şöyle anlatıyor:

“Doktora projem kapsamında Gana ve Kenya’da büyüme odaklı paradigmaları ve bunların nasıl pratiğe döküldüğünü araştıracağım. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirlik arasında ne gibi bir ilişkinin ortaya çıktığını gözleme fırsatım da olacak. Bu konuda iki ülkede öne çıkan kalkınma projeleri çıktılarının yanı sıra, sahada hükümet yetkilileri, uzman ve sivil toplum temsilcileriyle de çeşitli görüşmeler yapmayı planlanıyorum.”

Nandako, proje kapsamında Paris Sorbonne Üniversitesi Ekonomi Bölümü ile Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün bu kapsamda güçlü bir iş birliği yapacağını da sözlerine ekliyor.

PROGRAMIN İLK YILLIK TOPLANTISI ALMANYA’DA DÜZENLENDİ

ADAPTED ITN'nin ilk yıllık toplantısı, projenin koordinasyon kurumu Bochum Ruhr Üniversitesi'nde yapıldı. 15 Erken Aşama Araştırmacısı (ESR), diğer üniversitelerden yardımcı danışmanlar ve danışmanlarla ilk kez fiziksel olarak bir araya geldi. Yıllık toplantı kapsamında genç araştırmacılarım kendilerini tanıttıkları, araştırma sorularını sundukları ve bunları nasıl oluşturduklarını açıkladıkları iki günlük bir forum da düzenlendi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —