Tarih: 21.03.2022 11:47

Bursa Çimento’dan sürdürülebilirlik açılımı

Facebook Twitter Linked-in

Çimento sektörünün lider kuruluşu Bursa Çimento, çevre ve teknoloji odaklı çalışmalarıyla örnek oluyor. Kurulduğu günden bu yana Bursa ve ülke ekonomisine değer katan firma, hayata geçirdiği çevreci projelerle de paydaşlarından destek alıyor.

BURSA (İGFA)- Sektöründe kaliteli çalışmalara imza atan Bursa Çimento, çevreye verdiği hayata geçirdiği projelerle destek almaya devam ediyor.

Bölgenin kalkınmasına ve çevrenin korunmasına büyük hassasiyet gösterdiklerine dikkat çeken Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, bu kapsamda mevcut fabrikalarında çevre ve teknolojiye yönelik yatırım için düğmeye bastıklarını söyledi.

Makina parkı 4 sefer modernize edilerek bugünlere gelen şirkette, mevcut makine parkı üzerinde yapılacak iyileştirmelerle hedeflenen çevreci ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşılmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirten Nemli, “Bu nedenle yeni bir yatırımı hayata geçiriyoruz. 120 Milyon Euro’luk yatırımımızı 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz. Özellikle yoğun biçimde gündemde olan Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat süreçleri, ilk yatırım planlandığı andan itibaren ana hedeflerimiz arasında yer aldı. Mevcut fabrikayı geleceğin tesisleri arasına sokabilmek için yapılan yatırım ile aslında, bir iç iyileştirme projesini hayata geçiriyoruz. Burada bir kapasite artışı değil, daha çevreci ve yenilikçi bir anlayış hedefliyoruz” dedi.

Yatırımın tamamlanmasının ardından, mevcut üretim hatlarının bir kısmının tamamen söküleceğini dile getiren Nemli, kalan kısmın ise yedek olarak korunacağını kaydetti.

ATIL MALZEMELER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK 

Yatırımın birçok avantajı olduğunu belirten Nemli, “Projemizde kapasite artışı yok. Tüm yatırım geri dönüş hesapları mevcut kapasite üzerinden yapıldı. Yani aynı üretim miktarı, daha az ekipman ile gerçekleştirilecek. Doğaya atılmakta olan mamul ve/veya hammadde atıkları prosesin girdi hammaddeleri ile ikame edilerek doğadan kullanılan hammadde miktarları azaltılacak, atıl malzemeler ise ekonomiye kazandırılacak. Doğal hammadde kullanımında %20’ye kadar azaltım hedefleniyor” diye konuştu.

Klinker üretiminde kullanılan yakıt ve elektrik enerjilerinde azaltım olacağını ifade eden Nemli, yanmadan gelen enerji ihtiyacı ithal ve yerli kömür ile karşılanan proseste, hedeflenen %80 ikincil yakıt yakma kapasitesi ile hem doğaya atılmakta olan atıkların enerjiye dönüştürüleceğini hem de ithal kömür kaynaklı dış ticaret açığına olumlu katkıda bulunulacağını söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME ANLAYIŞI

 Kullanılacak son teknoloji makine ve yazılım parkı ile dijital dönüşüm konusunda sektöründe öncü bir konuma yükseleceklerine dikkat çeken Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, “Proje sonunda toplam kapalı stok alanı miktarı 4-6 kat artacak. Ayrıca yanma kaynaklı CO2 emisyonlarının kademeli olarak %35’e kadar, çevresel toz emisyonlarının %25’e kadar, toplam su tüketiminin , NOx emisyonunun da %40’a kadar azaltılması hedefleniyor” dedi.

Kuruldukları günden bu yana çevre ve teknolojiye büyük önem verdiklerinin altını çizen Nemli, sürdürülebilir büyüme anlayışı ile yol almaya devam ettiklerini kaydetti. “Daima gelecek odaklı adımlar atıyoruz” diyen Nemli, şöyle devam etti: “Yeni yatırımımızla birlikte dünyadaki en iyi teknolojileri kullanacağız. Sektörümüzde örnek bir fabrika olarak, doğduğumuz kentimize ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —