Tarih: 30.05.2022 12:33

Bursa UNESCO Derneği'nden 'Arslantepe' sunumu

Facebook Twitter Linked-in

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, Türkiye’de 19 yerin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını belirterek, bu sayı ile Türkiye’nin 193 devlet arasında 16. sırada bulunduğunu söyledi.

BURSA (İGFA) - Bursa UNESCO Derneği, Mimarlar Odası Konferans Salonunda  “UNESCO Dünya Miraslarımız- Arslantepe ve diğerlerinin tarihsel hikâyeleri” başlıklı seminer düzenlendi.

Seminerde Uzman Antropolog ve Tarih Araştırmacısı M. Levent Sevik ve zoom üzerinden Arslantepe Kazı Başkanı ve Roma Sapienza Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Francesca Balossi konuşmacı olarak yer aldı.
 
Dernek Başkanı İlker Özaslan, Türkiye'nin 84 aday mirasla dünyada 1. sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Bu 84 aday mirastan biri de İznik. Eğer kabul edilirse Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'tan sonra İznik, Bursa’mızın 2. dünya mirası değeri olacak. UNESCO’da dünya mirasları kültürel ve doğal olmak üzere ikiye ayrılıyor. Türkiye’deki 19 dünya mirasından ikisi hem kültürel hem de doğal miras statüsünde bunlara da karma miras deniyor. Bunlar da Kapadokya ve Hierapolis. Bu ikisi dışındakilerin hepsi kültürel miras. Bursa’da Nilüfer Misi’de Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Uzman Antropolog ve Tarih Araştırmacısı M. Levent Sevik de seminerde Türkiye’nin UNESCO dünya miraslarıyla ilgili tarihsel hikâyelerini ve ilgi çeken noktalarını katılımcılarla paylaştı.Seminere Zoom uygulaması üzerinden katılan Arslantepe Kazı Başkanı ve Roma Sapienza Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Francesca Balossi ise Arslantepe kazısının dünya tarihi açısından önemini anlattı.

Arslantepe’nin 4 bin yıllık bir yerleşim olduğunu ifade eden Balossi, Arslantepe Sarayı'nın büyük olasılıkla yangınla yok olduğunu belirterek, "Çünkü genelde insanlar yer değiştirirken eşyalarını da beraberinde götürür. Ancak kazıda böyle bir şeye rastlamadık, eşyalar korunmuş. Büyük ihtimalle ateşle duvarlar devrildi ve içindekiler olduğu gibi kaldı" diye konuştu.

Balossi, Arslantepe kazısının dünya tarihi için önemli olmasının nedenini ise eski devlet sistemlerini anlatacak bir kazı olması olarak açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —