Tarih: 01.03.2023 15:01

Bursa Yenişehir Ovası'nda kuraklık tehlikesi

Facebook Twitter Linked-in

Mevsim normallerinin altındaki yağışlar ve sıcak geçen günler, tarım ambarı olarak bilinen Yenişehir Ovası'nda kaygılı bir bekleyişe neden oluyor.

Gürhan ADANA - Yenişehir Memleket / BURSA (İGFA) - Son yıllarda mevsimlerdeki olağandışı değişiklikler, toplumun her kesimini olduğu gibi en çok da çiftçileri kara kara düşündürüyor. Kar ve yağmur yağışlarının önemli ölçüde azalması, sıcaklıkların mevsim ortalamalarının çok üstüne çıkması kuraklık endişelerini de beraberinde getiriyor.

Bu olumsuz gelişmelerin kaygıyla izlendiği bölgelerden birisi de bölgenin tarım ambarı olarak bilinen Yenişehir Ovası. Küresel ısınmanın etkilerinin artık yadsınamazken, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, toplumun her kesimini su kaynaklarını tasarruflu kullanmaya çağırdı.

Mevcut su kaynaklarının yüzde 70'inin tarımda, yüzde 20'sinin sanayide, yüzde 10'unun ise evlerde kullanıldığı belirtilen açıklamada, "Tarımda damlama sulama sistemleri kullanılmalı, su toplama havuzları inşa edilmeli. Böylece suda yüzde yüz oranında tasarruf sağlanabilir" denildi.

Kar ve yağmursuz geçen kış günleri, toplumun her kesiminde kaygıyla izlendiği ilçede bazı köylerde çiftçiler, arazilerinin bir bölümüne sulama havuzları inşa edip suları depoluyorlar.
Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, su kaynaklarının giderek azaldığı ve tasarrufa yönelik önlemler alınması gerektiği anlatıldı. Açıklama şöyle:
"Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve uzun bir dönemi kapsar. Kurak iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerdeki hayvanlar ve bitkiler, nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı olumsuz etkilenirler. Kuraklık tespit edilmesi en zor felaketlerdendir.

Kuraklığın, insan ve faaliyetlerinin su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle, toplum üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır. Kuraklığın genel olarak üç şekli vardır:

Meteorolojik kuraklık: Yağışın belli bir dönem için ortalamaların altına düşmesidir. Yıllık, mevsimlik veya aylık yağış toplamlarının ortalamadan farklı olmasıdır.

Tarımsal kuraklık: Bitkinin ihtiyacını karşılayacak suyun toprakta bulunmamasını ifade eder. Bitki büyümesinde yavaşlama, ürün kaybına neden olur, hayvanlar için de bir tehdittir.

Hidrolojik kuraklık: Uzun süren meteorolojik kuraklıktan sonra gelişir. Uzun yağışsızlıktan sonra yeraltı suları, kaynaklar, yüzeysel akış, toprak neminin etkilenmesidir. Göller, nehirler ve yeraltı sularında keskin düşüşler görülür.

KURAKLIĞA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER ŞUNLARDIR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —