Tarih: 10.06.2022 13:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Derin teknoloji üssü' milli hamlenin bir parçası

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel sağlık pazarından 10 milyar dolarlık pay almayı hedeflediklerini açıkladı.

İSTANBUL (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Yerleşkesi'nde düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'nın açılış programına katıldı.

"Derin teknoloji üssü" adı verilen binanın ülkenin araştırma, geliştirme, yenilik ekosistemine çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu teknoloji üssünü millî teknoloji hamlesi vizyonunun bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi özgün araştırma faaliyetleri konusunda da gerçek kapasitesini kullanmaya adım adım yaklaştığını vurgulayarak, açılışı yapılacak, tamamı araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik çalışan kuluçka merkezlerine ayrılan merkezin üretilen bilgiyi teknolojiye dönüştürerek ülkeye güç katacağını kaydetti.

Derin teknoloji üssünde yer alan altyapıların bir kısmının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle kurulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mesela bunlardan biri biyoyakıttan gıda takviyesine, hayan yeminden gübreye kadar pek çok alanda uygulama imkânı olan, ülkemizin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltacak çalışmalardır. Ülkemizin iklim değişikliği ve çevrenin korunmasıyla sıfır atık hedefine de destek verecek doğal kaynakların etkin kullanımına yönelik çalışmalar bu birimde yürütülecektir" dedi.

Desteklenen bir diğer çalışmanın da sağlık sektörüne yönelik ilaç, aşı, tıbbi cihaz üretimi yapan KOBİ'lere yönelik araştırma geliştirme destek laboratuvarları projesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu çalışmaların gerçekleştirileceği yaşam bilimleri merkezimiz, sahip olduğumuz altyapı ve nitelikli insan kaynağıyla ülkemizin yüz akı teknoloji markalarından biri olacaktır. Hem ülkemizde hem dünyada sağlık sektörünün hızla gelişmeye devam etmesi, bu tür çalışmaları daha da önemli hale getirmektedir" diye konuştu.

https://youtu.be/h67-5-UceDo

"TÜRKİYE, HER ALANDA GELECEĞİN GÜVENLİ LİMANI ÜLKELERİNİN BAŞINDA YER ALMAYA ADAYDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda krizinin dünyayı tehdit ettiği bir dönemde, bu yöndeki üretimin ve teknoloji geliştirme çalışmalarının öneminin de giderek arttığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Gıda sektöründe kendi kendimize yeterli olmanın ötesinde tüm insanlığı besleyecek tüm dünyanın taleplerini karşılayacak bir kapasiteyle yolumuza devam etmek istiyoruz. Küresel krizlerin önümüzdeki dönemde bilhassa da gelişmiş ülkelerde ciddi yalpalamalara yol açacağı açıkça görülmektedir. Türkiye, her alanda geleceğin güvenli limanı ülkelerinin başında yer almaya adaydır. Bu iklimde, yatırımını kendi ülkesine yapan, kendi halkına ve kendi insanına güvenen herkes karlı çıkacaktır. Sürekli kendi ülkesini aşağılayan, kendi milletini küçümseyen, kendi devletini tahkir eden tiplerin sosyal medya propagandaları sadece komplekslerinin üstünü örtmek içindir. Bilimsel başarılarıyla teknoloji geliştirme kabiliyetleriyle üretme becerileriyle varlık göstermeyenlerin, ideolojik saplantılarla ülkemizin gündemini işgal etme, milletimizin zihnini bulandırma gayretleri boşunadır çünkü bu ülkede, çalışmak, üretmek, yenilik yapmak isteyen herkesin önü desteklerle teşviklerle programlarla sonuna kadar açıktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptıkları teknoloji üssünün üniversiteye, akademi camiasına, araştırmacılara, firmalara hayırlı olmasını dileyerek burada faaliyet yürütecek araştırmacılara başarılar temenni etti.

Tören alanında, Kandilli Bilim ve Teknoloji Binası'nın tanıtım filmi izletildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a törendeki konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci tarafından tablo takdim edildi.

Açılış sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcılar, Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'nı gezdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —