ERZURUM SEÇİME HAZIR

ERZURUM SEÇİME HAZIR

2023 SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerine artık saatler kaldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da seçim hazırlıkları tamamlandı. Kent genelinde 509 bin 566 seçmen 2 bin 239 sandıkta oy kullanacak. Sandık başlarında 15 bin 673 sandık başkanı ve partilerin müşahitleri görev ALACAK
Türkiye, 14 Mayıs seçimlerine hazır. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri yarın yapılacak. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da seçim hazırlıklarında sona gelindi.
Erzurum genelinde 509 bin 566 seçmen Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen toplam 2 bin 239 sandıkta oy kullanacak. Sandıklarda 1 başkan ve 6 asıl üyeden oluşan sandık kurulu üyeleri görev alacak. Kentte toplamda 15 bin 673 sandık görevlisi sabahın erken saatlerinde görevlerinin başında bulunacak.
Cep telefonu yasak!
Seçmenler kimlik kartları ile daha önceden belirlenen sandıklarda oylarını kullanacak. Oy verme işleminin yapıldığı alana cep telefonu ile girilmesi mümkün olmayacak. İki ayrı pusulada oy kullanacak seçmenler sandık kurulunun belirlediği evrakı imzaladıktan sonra oy verme işlemini tamamlamış olacak.
749 bin 754 nüfusa sahip olan kentte, 509 bin 566 seçmen bulunuyor. Oy kullanacak seçmenlerin 66 bin 500’ü ilk kez oy kullanacak gençlerden, 259 bin 336’sı ise kadınlardan oluşuyor.
En fazla seçmen Palandöken’de
Erzurum’un en fazla seçmen sayısına sahip olan ilçesi 122 bin 606 bin ile Palandöken oldu. Palandöken’i 122 bin 408 ile Yakutiye izledi. Aziziye’de ise 43 bin 424 kişi oy kullanacak. En az seçmen sayısına sahip olan ilçe ise 3 bin 72 ile Pazaryolu.
Seyyar sandıklar hazır
Yatağa bağımlı hasta olan seçmenler için de seyyar sandıklar hazırlandı. Görevliler tarafından sandıklar seçmenlerin bulunduğu yere götürülerek oy kullanmaları sağlanacak. Erzurum’da Yüksek Seçim Kurulu’na bağlı ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da gönderilmek üzere muhtarlığa bir yakını aracılığı ile başvuran toplam 77 kişi oylarını seyyar sandığa atacak. Merkez Yakutiye ilçesinde 19, Palandöken’de 42, Aziziye’de ise 16 seçmen evden çıkmadan oy kullanabilecek.
Bakanlık devrede
Sağlık Bakanlığı, hastanede yatan ve evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı seçmenlerden talepte bulunanların hasta nakil araçları ve ambulanslarla oy verecekleri merkeze götürülüp, getirilmesini sağlayacak. İllerdeki Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezleri, 14 Mayıs günü oy kullanma saatleri süresinde açık tutulacak. Oy kullanmaya götürülen hastalara sağlık personeli de refakat edecek. Gerekli koordinasyon İl Sağlık Müdürlüklerince gerçekleştirilecek.
Görme engelli seçmenler için özel pusula
Görme engelliler için oy pusulasındaki mühür basılacak yerler dikkate alınarak mühür delikleri oluşturuldu. Seçimler için hazırlanan görme engelli oy kullanma şablonları YSK tarafından yurt içi ve dışındaki oy verme yerlerine gönderildi.
‘TERCİH’ veya ‘EVET’ mühürleri olacak
Sandık kurulu, oy verme günü olan 14 Mayıs'ta, oy verme saatinden en az bir saat önce sandık başında toplanacak. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kağıdını başkana verecek.
Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Birleşik oy pusulasından başka zarfa hiçbir şey koyulmayacak, aksi halde kullandığı oy geçersiz olacak.Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyecek.
---------------------------------
Seçim günü yasakları
298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."
Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.
YSK'nın kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak. Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.
Güvenlik tedbirleri
Seçim güvenliği kapsamında; 326 bin 387 Emniyet Genel Müdürlüğü, 196 bin 197 Jandarma Genel Komutanlığı, 2 bin 800 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 58 bin 658 güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 601 bin 251 personeli görevlendirildi.  Ayrıca kolluk birimlerine ait 73 Helikopter, 8 Uçak, 61 İHA/İKU, 6 bin 708 ZMA, 754 TOMA Aracı, 244 bot/gemi göreve hazır vaziyette bulunacak.



Anahtar Kelimeler: ERZURUM SEÇİME HAZIR