Tarih: 28.03.2022 13:48

İlber Ortaylı: "Şehirleri düzenlemenin vakti geldi"

Facebook Twitter Linked-in

“Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta düzenlenen Kartepe Zirvesi sona erdi. Dört gün süren zirvenin son oturumunun konuğu ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Konuşmasında şehirleri düzenlemenin önemine dikkat çeken Ortaylı, “sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız” dedi.

KOCAELİ (İGFA)- Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesi “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temasıyla 25 ülkeden gelen 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanların katılımıyla gerçekleşti. Kartepe Zirvesi’nin son gün oturumunda Akçakoca Salonu’nda ‘Kadim Şehirlerden Günümüze’ konusu ele alındı. 

Ünlü sunucu Pelin Çift moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı. Gençlik dönemindeki şehirler ile bugünün şehirlerini karşılaştıran Prof. Dr. Ortaylı, “Sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız.” dedi.

“KAPIDA DÜŞMAN VARDI”

Türkiye’de şehirleşmenin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra telaşla ve dönemin şartlarına göre dizayn edildiğini ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Burada insan Voltaire okuyup, Mozart’ı dinleyerek Batı medeniyeti ne güzelmiş diye girmediler işe. Kapıda düşman vardı. Telaş vardı. İnsanlar bu şehirleri o dönem bu şekilde kurdu” dedi. Orta Anadolu’da sanayileşmenin olmayıp sadece Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmasını eleştiren Prof. Dr. Ortaylı, artık Orta Anadolu’da da sanayileşmenin olduğunu dile getirdi. Sanayi olmazsa Türkiye’nin aç kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, planlı bir şekilde sanayiyi başka bir bölgeye kaydırılırsa gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakılacağını söyledi.

“ŞEHİRLERE GÖÇ ÇEKMEK CAHİLLİKTİR”

Göçlerin Türkiye’nin sanayileşme ihtiyacını daha da arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Göçler sanayi sancısını iki kat artırmıştır. Türkiye kendi çevresini tahrip etmiş ve sanayileşmiş. Göç için boşalan köylere aklı başında insan getireceğiz. Şehirlere göç çekmek bir cahilliktir” dedi. 

“TABİATI YOK EDİYORUZ”

Şehirleri düzenlemenin vakti geldiğini vurgulan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “ Öncelikle zehirli mıntıkaları çok edeceğiz. Yani sanayiyi verimli topraklardan çekeceğiz. Bursa şeftalisi sanayileşme yüzünden artık yok. Tabiatın güzelliklerinden istifade edemedikten sonra zenginlik ne işe yarar? Peynirimizin küfü eski küf değil. Otlarımız eski ot değil. Bu tabiat insanları yaratmış ama biz tabiatı yok ediyoruz. Dünya değişmedi. Aynı şehirleşme paniği devam ediyor. Yaşamak istiyorsak da bu devam edecek ama bu kendi bulunduğumuz çevreyi yok etmemiz anlamına gelmiyor. Onu ıslah etmeliyiz.” diye konuştu. Başkan Tahir Büyükakın, söyleşi sonrası katılımcılara plaket takdim etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —