Tarih: 22.03.2022 17:15

İzmir Çiğli Belediyesi’nden “Kadın Dostu Kent” projesi

Facebook Twitter Linked-in

Çiğli Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğinde hayata geçirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı - Çiğli Örneği” Projesinin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

İZMİR (İGFA)- İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen lansman toplantısına Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulu üyeleri, Çiğli Belediyesi kadın müdürleri ve meclis üyeleri ile çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi. Toplantıda projenin aşamaları ve hedeflerine dair bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantıda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün, “Kadınlar toplumumuzun temel yapı taşı. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimi için aslında bir kadın devrimi diyebiliriz. Bir kenti dönüştürmeye o kentteki kadınları güçlendirerek başlamanın doğru olacağına inanıyorum” ifadeleri dikkat çekti.

MAHMUT ÖZGENER: "HUKUK FAKÜLTELERİNDE 'KADIN HAKLARI' DERSİ VERİLMELİ"

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Çiğli Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı - Çiğli Örneği Projemiz kentimiz açısından son derece önem taşıyor. Ülkemizde ne yazık ki kadına yönelik şiddet gündemden düşmemeye devam ediyor. Kadın cinayeti haberi almadığımız gün neredeyse yok. Kadına yönelik şiddetin bir nedeni ya da sebebi olamaz. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınabilecek her türlü önleme İzmir Ticaret Odası olarak destek olamaya hazırız. Eğitimin her aşamasında bu konu mutlaka ama mutlaka gündeme getirilmeli. Özellikle Hukuk Fakültelerinde öğrencilerin konuyla ilgili farkındalığını arttırmak için Kadın Hakları derslerinin konulmasını, toplumun her kesimine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini, 7 gün 24 saat hizmet sunan aile içi şiddet hatları kurulmasını, kadınların telefonlarına Acil Şiddet Hattı( KADES) kurulması için de bilgi mesajları gönderilmesini, şiddeti önleme ve izleme merkezlerinin ülke genelinde artırılmasını diliyoruz. Eğitimin yanı sıra bir diğer önemli husus da kadınlarımızın çalışma hayatına katılması. İzmir Ticaret Odası olarak kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ciddi ve samimi bir çaba içerisindeyiz. Odamızda ve vakfımızda görev yapan toplam 954 çalışanımızın 548’i yani yüzde 57’si kadın. İnanıyoruz ki bir ülkede kadınlar iş ve çalışma hayatında etkin değilse o ülkeden hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmesini bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı. 

"KADIN DOSTU KENT MODELİNİ ÇİĞLİ'DE OLUŞTURDUK"

Kadınların iş hayatında çok daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Özgener, “TÜİK verilerine göre kadınların çalışma hayatına katılım oranı son bir yılda yüzde 30,8’den yüzde 34,2’ye çıktı ancak bu rakamlar yeterli değil. Bu haliyle bile erkeklerin yarısından daha az kadın çalışanımız olduğu anlamına geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2021 yılı verilerine baktığımızda Türkiye’deki kadınların iş gücüne katılım oranı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Kadının üretim sürecisinde olmadığı bir ekonominin de büyüyemeyeceği inancındayız. Bu vesileyle İŞKUR İzmir Bölge Müdürlüğü ve Çiğli Belediyemiz ile yaptığımız kadın çalışanın sayısını artırmayı amaçlayan protokolleri başarıyla sürdürdüğümüzü sizinle paylaşmak isterim. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına her zaman güvenmiş, kadının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için de birçok reform yapmıştır. Çünkü bir toplumun gelişmişlik düzeyi kadına verdiği değer ile ölçülür. Bizler de sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, kadının iş gücüne katılımını artırmak için bu anlayışın izinden gitmeliyiz. Bundan 6 ay önce kadına yönelik şiddet ile mücadele edebilmek ve kadın istihdamına destek olabilmek amacıyla Çiğli Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Amacımız kentimizin planlanmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlamasına katkı koymak ve kadının günlük yaşamını kolaylaştırmaktı. Kadının yoksulluk yaşamaması, kentin her alanında güvenlik endişesi yaşamadan hayatını sürdürmesi için örnek bir planlama yapıldı. Proje kapsamında 5 yeni mezun şehir planlamacısı Çiğli Belediyesi bünyesinde çalıştı. Mevcut duruma bakıldı, sorunlar tespit edildi. Çözüm önerileri geliştirildi ve önerildi. Kadınlarımızın güvenli bir şekilde yaşayabilmesi, ekonomik hayatın içine katılması için de örnek bir planlama modeli oluşturuldu” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —