Tarih: 17.03.2022 20:50

Kooperatifler, kadınların kaynaklara erişimini artırıyor

Facebook Twitter Linked-in

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık kooperatiflerin, kadınların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırdığını söyledi.

ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, New York’ta Birleşmiş Milletler 66’ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” konulu çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya katıldı. 

Bu yılki komisyonun 66. Oturumunun öncelikli temasının “İklim değişikliği, çevre ve afet riskini azaltma politikaları ve programları bağlamında kadın-erkek eşitliği sağlanması ve tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi olduğunu kaydeden Bakan Yanık, günümüz koşullarının göz önünde bulundurulduğunda, öncelikli tema başlığının doğru bir karar olduğuna yürekten inandığını ifade etti.

İklim değişikliği etkilerinin bazı yaygın sonuçlarının dünya üzerinde daha açık sinyaller verdiğine dikkat çeken Bakan Yanık, “İklim değişikliği, dünyadaki ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Sadece teknik bir konu değil, aynı zamanda son derece sosyal bir konudur.” dedi. 

Bakan Yanık, konuşmasında kooperatiflerin, kadınların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) katkı sağladığına yürekten inandığını vurguladı. Bakan Yanık, çevrimiçi olarak düzenlen etkinlik ile kadınların temsilini ve liderliğini güçlendirmek için güçlü bir araç görülen kooperatiflere dikkat çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Yanık, dünyada 1 milyardan fazla insanın çeşitli ülkelerde bulunan 3 milyon kooperatifin üyesi olduğunun bilgisini verdi.

Kadın kooperatiflerine ilişkin yeni bir projeye başladıklarını belirten Bakan Yanık, "Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlenmesi” projesi, kadın kooperatiflerinin yaşadığı sorunlara çözüm getirecek ve ileriye dönük projeksiyonlar sunacağını söyledi. Projenin 5 ana unsurdan oluşacağını belirten Yanık, "Öncelikle kooperatif kurma veya ortak olma potansiyeline sahip 5 bin kadın ve 3 bin erkeğe yönelik yasal düzenlemeler, kurumsal destek mekanizmaları, iyi uygulamalar ve kadınların güçlendirilmesi gibi konularda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Kooperatif ortağı olan kadınların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, periyodik olarak kooperatifçilik hukuku, sorumluluk ve yükümlülükler, sosyal güvenlik, muhasebe, markalaşma, e-ticaret gibi alanlarda ürün geliştirme desteği sağlayacağız. Kurumsal kapasite geliştirme hedefimiz doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve STK temsilcilerinden oluşan kişilere kooperatifler konusunda eğitimler vereceğiz" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —