Tarih: 19.05.2022 14:03

Yazar Deniz Alter: Felsefe çocuklar için de bir eğitim yöntemidir

Facebook Twitter Linked-in

Yazar Deniz Alter, 12. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında “Çocuklarınızın Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz” adlı söyleşi gerçekleştirdi.

KOCAELİ İGFA- Söyleşileri ve etkinlikleriyle yoğun ilgi gören 12. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde birçok farklı alandaki panel ve söyleşileriyle devam ediyor. Selim Sırrı Paşa Salonu’ndaki “Çocuklarınızın Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz” adlı söyleşide konuşan Yazar Deniz Alter, “Felsefe, çocuklar için de bir eğitim yöntemidir” dedi.

ÇOCUKLARA DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETMEK

Felsefenin sadece yetişkinler için değil çocuklar için de önemli olduğunu dile getiren Alter, çocuklar için felsefenin amacının filozof ve akımları öğretmek olmadığını sadece onları düşünmeye sevk etmeyi amaçladığını söyledi.

NELER YAPABİLİRİZ?

Çocuklarda düşünme bilincini geliştirmek için neler yapılması gerektiğini anlatan Alter, ”Felsefe yaratıcı düşünceyi geliştiriyor. Biz çocukların yaratıcı, özen gösteren, işbirlikçi olmalarını sağlayabiliriz. Çocuklar büyüdüklerinde birçok mesleğe adım atacak. Biz de bu noktada onlara düşünme alışkanlığını aşılayarak hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu. Çocukların bilgiye çok hızlı ulaşabildiklerini aktaran Alter, felsefenin çocuğa ulaştığı bilginin doğru mu yanlış mı olduğu noktasında yardım ettiğini söyledi.

“ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN ARTIYOR”

Çocuklar için felsefenin sadece düşünme becerisi ile kalmadığını sosyal destek de sağladığının altını çizen Alter, konuşmasına şöyle devam etti: “Çocuklar için felsefe özgüven artışı sağlıyor ve çocuklarımızla kurduğumuz bağları iletişimle güçlendiriyor. Ebeveyn olarak bizim amacımız her zaman doğru bilgiyi aktarmak. Aslında burada çocukların düşünme becerisini sekteye uğratıyoruz. Mesela çocuk size bir soru soruyor biz onu bilmek zorunda değiliz. Hazır cevap vermek yerine çocuğa düşünme beceresi sağlamayı amaç edinmeliyiz. ‘Sen bu konuda ne düşünüyorsun?’ diyerek topu tekrar ona atmak gerekiyor. İlk etapta onların ne düşündüğünü sorarak işe başlayabilirsiniz. Çünkü sizin çocuğunuza verdiğiniz her cevap diyalogu kesiyor. Ama burada da önemli olan çocuğun kendisini sorguda hissetmemesi. Amacımız çocukla birlikte düşünebilmek. Ortak hareket etmek.” dedi.

HAYALLER BİR BALONCUĞA SIĞAR MI?

Çocuk kitaplarının çocukların düşünme becerisini geliştirmek için önemli bir araç olduğunu ifade eden Alter, “Bu kitabın hikayesi sende hangi duyguyu uyandırdı?’’ şeklinde sorularla çocuğun gelişimine katkıda bulunulabileceğini aktardı. Alter, kitap üzerinden ilerleyerek çocuğu düşünmeye sevk edecek adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. Hayaller Bir Baloncuğa Sığar Mı? kitabının yazarı olan Alter, kitapla ilgili şu bilgileri verdi: “‘Hayaller Bir Baloncuğa Sığar Mı?’ tamamen bu teknikle hazırlanmış bir kitap.

Sormazsam olmaz şeklinde bir seri oluşturduk. Soruların içerisinde olduğu bir hikaye kurguladık. Her hikayenin hemen altında çocuklara sormanız gereken sorular var. Burada bunu ebeveyni ile vakit geçirmesi ve düşünme pratiği yapabilmesi için sorular hazırladık. Amacımız doğru cevabı bulmak değil beraber düşünmeyi sağlamak.” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —